Monday, November 29, 2010

politica-apolitica...

deobicei, nu fac politica. ma interesez ce se mai face prin lume, prin tara (tari), mai discut evenimente la un pahar de vin, si astea la mod superfecial, fara mari polemici si strategii.
astazi, vreau sa vorbesc. un impuls generat de mesajul primit de la un prieten din Romania care suna cam asa: "bravo! iar ati votat comunistii !?!".
un punct de vedere si asta, rezultat, presupun, de imaginea si mesajul pe care il lansam lumii intregi.
dar la un al doilea suflu, pot sa spun cu certitudine, situatia nu e atit de simpa, si atunci nu trebuie judecata dupa prima imagine, ci in complexitatea ei.
eri la sectia de votare din Montréal, am vazut o realitate, care m-a facut sa privesc alfel lucrurile. 95% din cei veniti la vot erau tineri, intre 20 si 40 de ani. iar 80% dintre acestea erau cu copii.
ma intreb, cu stupoare, oare mai marii realizeaza ca, de fapt, forta productiva si reproductiva a tarii prinde radacini in alte colturi ale lumii? ca in 10-20 de ani, noua generatie de moldoveni, nu o sa mai fie moldoveni, nu o sa mai vorbeasca o romina romineasca, ci una frantuzeasca, englezeasca, italieneasca, chinezeasca
ca o sa fie nevoiti sa se uite pe harta pentru a sti unde se afla Moldova. ca impozitele pe care o sa le plateasca o sa educe copii din alte tari, si o sa hranesca batrini din alte tari si nu pe cei din Moldova.
concluzia logica, rece, taiaosa, si, pe cit nu ar fi de straniu, dureroasa, care mi-a amortit creierul si inima fusese: la un moment dat Moldova nu o sa mai existe.

si atunci, dragii mei, ma intreb, ce mai conteaza cine cistiga: comunistii, liberalii, socialistii sau democratii?

No comments:

Post a Comment